2016 m. rugsėjo 16 d., penktadienis

Lietuvos U-17 ruošiasi atrankinėms



Artėjant Europos U-17 čempionato atrankinėms varžyboms, susitikome ir būsimų įvykių tema pakalbinome visą Lietuvos rinktinės personalą. Savo sričių ekspertai mielai pasidalino žiniomis, įžvalgomis bei detalia informacija apie pasiruošimo proceso eigą ir įmantrybes.


„Prieš kiekvieną stovyklą rinktinės narių atstovaujamiems klubams yra išsiunčiami iškvietimai, kad žaidėjas būtų išleistas prisijungti prie Lietuvos ekipos. Dauguma klubų į kvietimus neatsako, todėl tenka klausti paties žaidėjo arba minėto klubo trenerio ar futbolininkas bus išleistas į stovyklą ar ne.“
- vadybininkas Aleksandras Jefišovas

„Prieš prasidedant kiekvienai stovyklai visi žaidėjai yra pasveriami ir pamatuojamas jų ūgis, kad būtų galima sekti jų kūno pokyčius. Visi žaidėjai yra apklausiami ar neturi/neturėjo sveikatos problemų – ligų, traumų ar kitų negalavimų. Kartais į rinktinę žaidėjai atvyksta turėdami, ar pilnai neišsigydę traumos. Tada stengiamės padaryti visus reikiamus tyrimus, kuriuos mums rekomenduoja atlikti traumatologas. Žaidėjui turint traumą su juo dirbama individualiai ir ribotu krūviu, kol jis gali prisijungti prie komandos pilnu pajėgumu. U-17 rinktinės pasiruošime pasisekė išvengti rimtų traumų, tačiau vienos stovyklos metu didžioji dalis komandos apsinuodijo maistu. Nespėjus atstatyt žaidėjų ant kojų mes nerizikavome ir rekomendavome neleisti komandai žaisti rungtynių.“
- gydytojas Ignas Malakauskis

„Lietuvos futbolo U-17 rinktinės pasirengimas atrankai į Europos čempionatą vyko etapais. Pirmieji du etapai buvo fiziškai labai sunkūs. Jų metu siekėme patobulinti ištvermę ir sąmoningai išsekinti organizmą, kad šis pasiektų savo piką, vadinamąją superkompensaciją, pagrindinių varžybų metu. Šiose treniruočių stovyklose dažnai treniruodavomės po du kartus per dieną. Vėlesniuose etapuose akcentavome šviežumą, staigumą bei treniravomės tik po vieną kartą per dieną. Prieš susirenkant į stovyklą žaidėjai privalo atlikti namų darbus. Susirinkus vyksta testavimas, apklausa, kad galėtume tinkamai įvertinti futbolininkų fizinę būklę. Atsižvelgus į šiuos komponentus, procesas individualizuojamas, kad kiekvienas gautų atitinkamą krūvį.“
- fizinio rengimo treneris Marius Čeliauskas

„Su vartininkais rinktinė neturėjo sunkumų. Į stovyklas dažniausiai būdavo atrenkami 3 tuo metu geriausią sportinę formą demonstravę vartininkai iš 4-5 panašaus pajėgumo kandidatų. Kiekvienoje stovykloje akcentuodavome tam tikrus treniruočių aspektus, kuriems skirdavome daugiau dėmesio. Taip pat išanalizavę priešininkų žaidimą, rengdavome atitinkamą žaidimo planą. Smagu, kad kai kurie mūsų rinktines vartininkai jau atstovauja stipriems Lietuvos ir užsienio klubams - Arijus Bražinskas FC “Sheffield Wednesday”, o Tomas Čepulis FK “Trakai”.
- vartininkų treneris Mantas Gintalas

„Pasirengimą Europos atrankinėm vertinčiau devyniais balais iš dešimties. Jeigu ne visos komandos apsinuodijimas ir dėl to nesužaistos antros rungtynės prieš Moldovą, vertinčiau visais dešimt.
Labai dėkojam LFF už suteiktas galimybes taip pasiruošti. Gruodžio mėnesį buvo ištraukti burtai ir sužinojome prieš ką ir kokiomis datomis žaisime atrankinėse rungtynėse.  Atsižvelgiant į tai buvo sudarytas pasirengimo planas ir parinktos draugiškų rungtynių datos bei varžovai, kurie buvo pasirenkami pagal tam laikotarpiui reikalingą priešininkų pajėgumą.
Nuo sausio mėnesio iki dabar yra sužaista  14 tarptautinių rungtynių. Prieš kiekvienas tarptautines draugiškas rungtynes vykdavo vienos savaitės pasiruošimo stovykla į kurią suvažiuodavo visi žaidėjai iš įvairių klubų, sporto mokyklų ar akademijų. Taip pat norėtume padėkoti  organizacijoms ir jų treneriams  už supratimą ir bendradarbiavimą sudarant žaidėjams galimybę jose dalyvauti. Tiesa buvo keli klubai su kuriais taip ir nepavyko surasti bendros kalbos, nes jų prioritetas buvo ne Lietuvos rinktinė, o Lietuvos antra lyga.
Pasiruošimo stovyklos buvo suskirstytos į etapus, pagal tai ką jose akcentavome iš taktinės ir fizinės pusės, o rungtynių metu stengdavomės tai realizuoti.
Kaip ir minėjau pradžioje, pasiruošimą vertinčiau teigiamai. Manau mes viską padarėme, kad būtume pasiruošę Europos atrankinėms rungtynėms ir dabar liko tik mažas žingsnis, tiesa jisai yra pats svarbiausias. Tačiau mes - personalas ir komanda - tikime, kad šį barjerą įveiksime, nors ir grupė viena stipriausių (Ukraina, Norvegija, Turkija, Lietuva).“
- treneris Gintaras Krasauskas

„Peržvelgiant šios rinktinės rezultatus reikia atkreipti dėmesį į tiesiog puikų pergalių-lygiųjų-pralaimėjimų santykį - komanda per 21 rungtynes pralaimėjo vos 4 kartus, lygiosiomis sužaidė 5 kartus, o laimėjo net 12 kartų; kelias rungtynes net prieš vyresnio amžiaus nacionalines rinktines. Norėčiau paminėti ir gerą komandos psichologinį pasiruošimą, kas yra vyr. trenerio Vaškūno ir trenerių štabo nuopelnas. Komanda niekada nesusitaiko su pralaimėjimu, porą paskutinių rungtynių laimėjo panaikindami dviejų įvarčių deficitą, dar daug kartų atsikirto priešininkams išlygindami rezultatą. Rinktinės pasiekimai puikūs: pirma vieta turnyre Bosnijoje ir Hercegovinoje kur varžovai buvo labai stiprūs, antra vieta Pabaltijos šalių turnyre, kur kiek nepasisekė, nes ją nulėmė triuškinantis Latvijos pralaimėjimas namuose Suomijai (0:5), kai Lietuviai tarpusavio dvikovose dominavo pagal smūgių ir gerų progų statistiką prieš visus šio turnyro varžovus. Komanda subalansuota, yra gerai fiziškai pasiruošusi, sugeba vesti žaidimą pirmu numeriu;  aikštės vidurio žaidėjai puikiai susirenka antrus kamuolius, laimi oro dvikovas, visuomet aktyviai presinguoja. Tad vienareikšmiškai galima sakyti, kad prieš šią Lietuvos rinktinę žaisti yra sudėtinga kiekvienam varžovui.“
- futbolo analitikas Linas Treigys


Draugiškų tarptautinių rungtynių rezultatai
„Pasirengimas vyko sklandžiai. Visos rinktinės vardu noriu padėkoti LFF už sudarytas geras sąlygas tam. Mūsų pogrupis labai stiprus. Ukrainoj futbolas yra antra religija, norvegų komanda tikrai stipri - prieš mėnesį vykusio tarptautinio turnyro Lenkijoje čempionai, turkai anksčiau pradeda bręsti nei šiauriečiai, ir šiame etape tas ryškiai pasireiškia. Tačiau, kaip pasakė H. Fordas: "Kliūtis pradedame matyti tada, kai nukreipiame žvilgsnį nuo tikslo."

Tik didelė idėja gimdo didelę energiją... Pas mus visi svarbūs ir vieningi. Stiprus kolektyvas - profesionalus personalas ir komanda, visi turintys aiškų bendrą tikslą, kurio siekiame negailėdami jėgų, visais įmanomais būdais ir resursais. Tai rinktinė turinti CHARAKTERĮ.
Mūsų stiprioji pusė - namų sienos, artimųjų palaikymas, aukšta kovos dvasia...
11 ŠIRDŽIŲ - 1 TIKSLAS...
PAGARBA ir PASITIKĖJIMAS vienas kitu - MŪSŲ įrankis.
TIKSLO SIEKIMAS - MŪSŲ varomoji jėga.
MES PASIRENGĘ.“
- vyr. treneris Vytautas Vaškūnas



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą