2016 m. spalio 15 d., šeštadienis

Naujienos nuo NFA durų slenksčio

Visai neseniai Nacionalinės Futbolo Akademijos direktoriumi buvo vainikuotas Valdas Urbonas. Susitikę trumpai pasikalbėjome apie jo kaip naujojo direktoriaus ambicijas atstovaujant šią poziciją.

Valdas Urbonas

Q: Kas jus pastūmėjo, motyvavo imtis šios pozicijos?
Visų pirma sulaukiau federacijos pasiūlymo. Aišku diskutavome pakankamai ilgai, bet paskatino turbūt smalsumas. Kadangi suaugusiųjų futbole esu praleidęs nemažai laiko, patys principai ir čia aiškūs, pozicija aiški. Viena priežasčių - matau, kad jaunių futbolas užima svarbią vietą, jam skiriame daug dėmesio. Man pačiam tai kaip iššūkis toks, padaryti kažką geriau, o noro taip pat netrūksta. 

Q: Kaip vertinate NFA darbą iki šiol, ką norėtumėte patobulinti, ar galbūt pakeisti
Kitąmet jau bus dešimt metų kaip įkurta akademija. Aš manau, kad projektas tikrai pasiteisinęs ir tikrai daug nuveikta. Raimondas Statkevičius ir Stasys Stankus įdėjo daug darbo, su šiais žmonėmis pasiekimus ir reikėtų sieti. Jaunieji futbolininkai rodo rezultatus, nemažai dabar ir nacionalinėje rinktinėje žaidėjų išaugintų akademijoje, tai manau NFA ir vykdo savo užduotį - ruošti aukšto meistriškumo futbolininkus.

Q: Kokias matote perspektyvas? Kokius planus įgyvendinsite artimiausioje ateityje?
Tam tikri rezultatai jau yra matomi ir jaučiami, žinoma, norisi jų dar geresnių. Kaip ir visur reikia laiko įeiti į ritmą, bet norisi tęsti anksčiau paminėtų žmonių pradėtą darbą. Naujų minčių ir idėjų yra, bandysim jas įgyvendinti.




Taip pat ta proga jūsų smalsumui numalšinti metame žvilgsnį į Nacionalinės Futbolo Akademijos nuopelnus užtarnautus per jos gyvavimo laikotarpį.


Po dešine surašytos datos atspindi futbolininkų gimimo metus. Raudonai pažymėtos datos žymi amžiaus grupes kuriose buvo sudarinėjamos NFA komandos.

NFA komandos skaičiais:
27 žaidėjai rungtyniavę Nacionalinės Futbolo Akademijos komandų gretose jau trypė žaliąją veją atstovaudami A Lygos ekipas.
Dar 38-iems jau teko atstovauti Lietuvos U-21 rinktinę.
Ir net 14 NFA išaugintų žaidėjų buvo pakviesti atstovauti Nacionalinę Lietuvos futbolo rinktinę. 
Vyriausi akademijos auklėtiniai dabar yra dar tik 24 metų amžiaus, o pagal statistinius duomenis futbolininkai geriausią savo formą įgyja 25-30 metų amžiaus tarpe, todėl tikėtina, kad aukščiausi jų pasiekimai dar ateityje.

NFA komandų pagrindu sudarytų rinktinių pasiekimai:
Antano Vingilio treniruojama 1995 metų gimimo rinktinė į Europos čempionato Elitinį raundą iš grupių išėjo rungtyniaudama U-17 ir U-19 kategorijose.
1996 metų gimimo rinktinė treniruojama Vytauto Vaškūno į Elitinį raundą iš grupės išeidami pateko rungtyniaudami U-19 kategorijoje.
O 1994 metų gimimo rinktinė garbingai pasirodė 2013 metais Lietuvoje vykusiame U-19 Europos čempionate.

Šiemet buvo sudaryta 2004 m. gimimo komanda, kol kas jauniausia akademijoje, kurią treniruos Rokas Garastas.



 Akademijos išaugintų žaidėjų skaičiai pagal gimtuosius miestus



Lietuvos dabartinės U-17 (2000 metų gimimo) rinktinės, kuri buvo sudaryta 80% NFA pagrindu, rezultatai:

12 pergalių / 5 lygiosios / 6 pralaimėjimai. 36 įmušti įvarčiai ir 29 praleisti (santykis +7)
Žalia spalva žymi pergales, geltona lygiąsias, o raudona pralaimėjimus.


LVJFA komanda





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą