2016 m. spalio 1 d., šeštadienis

Atranka į Vytauto Vaškūno vadovaujamą U-17 rinktinę

Pakalbinome Vytautą Vaškūną aktualia tema - apie rinktinės sudarinėjimo etapus bei ypatumus. Rinktinės treneris pateikė keletą nuodugnių atsakymų.

U-17 rinktinės personalas
Q: Kodėl į turnyrus negali važiuoti visi rinktinės kandidatai?
A: Į paskutinę stovyklą prieš vykstant turnyrui kviečiami dvidešimt du žaidėjai, o turnyrai pagal reglamentus turi skirtingą kiekį žaidėjų kuriuos galima registruoti. Pavyzdžiui Pabaltijo turnyras leidžia atsivežti dvidešimt žaidėjų, o atrankoje į Europos čempionatą komandą sudaro aštuoniolika žaidėjų. Tokiais atvejais keletas iš tų dvidešimt dviejų nepatenka į galutinį sąrašą.

Q: Pagal ką yra atrenkami žaidėjai į pagrindinius aštuonioliką?
A: Pagrindinis kriterijus apsprendžiantis kas pateks ir kas ne yra iš esmės labai paprastas – visai komandai prieš stovyklą mes pasakome, kad papuls tie žaidėjai, kurie stovyklos metu demonstruos aukščiausią lygį ir jai baigiantis bus geriausioj savo formoj. Vieta užsitarnaujama ne avansu ir ne už praeities darbus.

Q: Kas yra atsakingas už šį sprendimą? Kaip vyksta atrankos procesas?
A: Aštuonioliktuką, skirdami daug laiko, kruopščiai ir labai atsakingai renka visas personalas. Būna situacijų kada kas suserga ar gauna traumą ir tada šis klausimas išsisprendžia savaime, bet būna kada visi žaidėjai atrodo gerai – tokiais atvejais išsirinkti būna sunku. Kartais atsitinka ir taip, kad dėl kurio nors vieno žaidėjo išsiplieskia ilgos, giliai argumentuotos diskusijos. Išimtiniais atvejais į šį procesą pajungiama ir visa komanda. Kiekvienam žaidėjui individualiai užduodami keli vienodi klausimai, apie pasiruošimą, treniruotes, savijautą. Tarp jų būna ir klausimas kokį aštuonioliktuką sudarytų pats žaidėjas jei šis sprendimas gulėtų ant jo pečių. Atsakymai būna labai įdomūs ir diskusijomis argumentuojami. Kas yra įdomiausia, tai žaidėjų nuomonė 80-90 procentų tikslumu atitinka personalo sprendimą, o tai pažymi, kad visa rinktinė kartu su treneriais galvoja ta pačia kryptimi.
Šiems sprendimams įtakos niekada neturėjo, neturi ir neturės jokie pašaliniai asmenys. Tai yra kategoriškai vidinis personalo reikalas.
Štai taip vyksta atranka iš dvdešimt dviejų į aštuonioliką. Norėčiau paminėti, kad tai jokiais būdais nereiškia, kad nepatekę žaidėjai, šiuo atveju - Ernestas Mockus, Justas Marazas, traumuotas Artūras Dalžnikov ir Darius Zubas – yra neverti rinktinės. Atvirkščiai - visi šie žaidėjai yra puikūs aikštėje ir puikūs žmonės už jos ribų, todėl galutiniai sprendimai yra skausmingi ir tai yra labai sunkus darbas emocine prasme.


U-17 komanda pasiruošimo atrankai metu

Norėdami giliau panagrinėti šį klausimą pakalbinome ir du U-17 rinktinės žaidėjus, kad geriau suprastume kaip šis procesas atrodo patiems jį patiriant savo kailiu.

Matas Gudaitis rungtynėse prieš Turkiją
Mintimis pasidalino Matas Gudaitis:

Q: Kokiu būdu yra sudaromas rinktinės branduolys? Kaip vertini atrankos metodus?
A: Į stovyklą atvažiuoja dvidešimt du žmonės ir jos metu, treniruotėse, varžybose visi žaidėjai bando įrodyt savo vertę ir patekti į aštuonioliką tų, kurie bus registruoti turnyrui. Šis procesas yra geras, motyvuojantis ir manau, kad atrankos metodai yra teisingi. Treneriai pasirenka žaidėjus kurie yra geriausiai pasiruošę, geriausiai atrodo šiuo metu.
Q: Ar tavo nuomone trenerių sprendimai yra objektyvūs, pagrįsti? Ar išrinkti žaidėjai nusipelno vietos rinktinėje?
A: Iš dvidešimt dviejų žmonių treneriai atsirenka aštuonioliką žaidėjų, kurie yra aukščiausioje sportinėje formoje. Manau, kad viskas čia yra gerai, ši atranka vyksta taip kaip ir turi vykti. Visi išrinkti tikrai nusipelno savo vietos rinktinės gretose.

Mato Vareikos žaidybinė akimirka
Matas Vareika pateikė išsamų atsakymą į užduotą klausimą:

Q: Pagal ką yra nusprendžiama kurie žaidėjai yra labiausiai verti vietos pagrindiniame aštuonioliktuke?

A: Prieš turnyrą ar draugiškas rungtynes vyksta savaitės, o kartais ir dviejų savaičių stovykla. Į ją pakviečiami dažniausiai dvidešimt du kandidatai, o stovyklos pabaigoje tenka atsisveikinti su keturiais žaidėjais, nes vietos yra tik aštuoniolikai. Mūsų U-17 rinktinėje konkurencija yra labai didelė ir treneriams sunkiausias dalykas yra pasakyti keturiems žaidėjams jog jiems tą dieną kelionė su rinktine yra baigta. Bet mes, žaidėjai, irgi jaučiame kas šiai dienai yra ar prastos formos, ar tiesiog nepasiruošęs žaisti rinktinės lygyje. Mūsų rinktinėje yra septyni kriterijai koks žaidėjas turi būti. Ir jeigu tai dienai nevykdo kažkurio iš kriterijų, jis nėra garantuotas, kad pateks į aštuonioliktuką. Ir jei kažkada tu buvai geras, mušei įvarčius ir buvai lyderis, tą dieną jeigu esi prastoj formoj niekas tavęs neims už tai, kad kažkada buvai geras. Mum reikia gero žaidėjo čia ir dabar. Didžiausias kryžius dedamas tam, kuris yra nemotyvuotas ir nėra pasiruošęs atiduoti šimto procentų savęs. Bet aišku, net ir būti motyvuotam, degti noru neužtenka - jeigu nevykdysi trenerio nurodymų aikštėje, vargu ar vien su dideliu noru galėsi žaisti Europoje. Tad viskas turi būti subalansuota.


Dėkojame už bendradarbiavimą!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą